Objavljeno

Prenosnik Toshiba, Asus, Lenovo … kako izbrati pravega ?

Prenosnik Toshiba ali Lenovo – kateremu dati prednost, ko se odločamo za nakup? Mogoče pa raje izbrati prenosnik Asus? Potem so tu seveda še prenosni računalniki HP in tako dalje, da niti ne začnemo naštevati različnih znamk mini prenosnikov. Izbira je torej vse prej kot enostavna, še posebej če to ni ravno vaše področje.

 

Nakup prenosnika

Prenosnika ni priporočljivo kupovati zgolj na podlagi znamke. Nobenega zagotovila namreč ni, da so vsi prenosniki Lenovo boljši/slabši od prenosnikov Asus ali da so denimo prenosniki Toshiba najboljša možna izbira, ne glede na model. S tem pa nikakor ne želimo reči, da so prenosniki Toshiba slaba opcija. Vse naštete znamke so seveda izredno uveljavljene in v osnovi zelo kakovostne, saj za njimi stojijo podjetja, ki imajo večdsesetletne izkušnje na področju računalnikov in računalniške opreme. Vseeno pa naj bo znamka zgolj eden od faktorjev pri izbiri, prav tako pa tudi cena. Tisto, kar je pri prenosniku – pa naj bo to prenosnik Lenovo, Toshiba, Asus ali kateri od prenosnikov manj uveljavljenih proizvajalcev – v resnici najbolj pomembno, so vsekakor njegove dimenzije, hitrost procesorja, grafična kartica in pomnilnik. Posamezni uporabniki pa imajo seveda tudi nekaj povsem individualnih zahtev, odvisnih od tega, za kakšne namene nameravajo uporabljati računalnik.

 

Dimenzije prenosnika – manjši ali večji računalnik?

Ko govorimo o dimenzijah prenosnika, imamo v mislih dolžino zaslona, natančneje njegove diagonale. Izbira dimenzij je odvisna predvsem od tega, za kaj boste prenosnik načeloma uporabljali. Tako morate pretehtati, ali vam je pomembnejša večja mobilnost in daljša vzdržljivost baterije ali manjša obremenitev za oči, ki jo prinašajo večji prenosniki. Tisti, ki prenosne računalnike večinoma uporabljate kot običajne namizne računalnike, lahko tako brez težav izberete nekoliko večjo diagonalo zaslona. V primeru, da vam je možnost enostavnega prenašanja računalnika izredno pomembna, pa so vam na voljo celo t. i. mini prenosniki. Asus je vsekakor eden najbolj znanih proizvajalcev tega tipa prenosnikov, a tudi tu se ni smiselno že vnaprej omejevati na eno samo znamko.